Kenonumerot

Kenonumerot ovat olennainen osa minkä tahansa kenopelin pelaamista. Netissä riittää monenlaisia kenopelejä, mutta niille kaikille on yhteistä se, että niissä yritetään arvata voittavia numeroita oikein. Arvatut keno numerot osuvatkin melko usein oikeaan, mutta usein ainoastaan useammalla oikealla arvauksella pääsee suurten voittojen äärelle. Tämäkin tosin vaihtelee pelivariaation mukaan. Keno on myös täysin satunnainen tuuripeli ja siksi monista niin jännittävä; keno arvonta on monen arkipäivän jännittävä kohokohta.

Kenonumerot peleittäin

Erilaiset kenopelit voivat sisältää eri määrän arvottavia ja arvattavia numeroita, sekä pelaajan valitsemia numeroita. Suomalaisille tutuissa kenoissa arvotaan usein 2–10 numeroa 40–80 numerosta. Kenonumerot voivat sisältää pelistä riippuen myös esimerkiksi lisänumeron. Keno voitonjako tapahtuu tällöin aivan tavalliseen tapaan, mutta oikea lisänumero voi tuplata oman voiton. Myös arvottavien numeroiden määrä voi vaihdella eri kenopelien välillä. Esimerkiksi Veikkauksen Kenossa arvotaan 20 numeroa. Tällöin on jo melko hyvät mahdollisuudet osua numerolla tai useammalla oikeaan. Suuriin voittoihin tarvitaan kuitenkin useita oikeita osumia samassa pelissä. Joissain peleissä myös numeroista muodostuva kuvio ratkaisee.

Kenonumeroiden käyttäminen peleissä

Kenonumerot ovat aina täysin satunnaisia. Kenonumeroiden käyttäminen peleissä tapahtuu hyvin samaan tapaan – olipa kyseessä millainen kenopeli tahansa. Ainoastaan saatavilla olevien numeroiden ja valittavien numeroiden määrät vaihtelevat. Kenot myös tarjoavat keno numerot tänään tarkastettavaksi. Se on siis monia muita pelejä nopeampi rahapelimuoto, jossa mahdollista voittoa ei tarvitse kauan odotella. Voitto määräytyy oikein osuneiden numeroiden määrän mukaan ja joskus mukana on bonuspelejä, kuten lisänumero, joka tuo lisävoittoja. Keno numerot tänään on myös erittäin helppo tarkistaa netistä suoraan kyseistä peliä tarjoavalta sivustolta. Veikkauksen tapauksessa numerot tulevat päivittäin myös TV:stä. Keno voitonjako ei kuitenkaan määräydy pelkkien numeroiden tai niiden määrän mukaan, vaan kenojen eri variaatiot saattavat jakaa eri suuruisia voittoja.

Keno numerot ja niiden vaikutus voittoon

Keno on tuurista kiinni oleva peli, mutta numeroiden määrällä voi myös vaikuttaa voiton todennäköisyyteen. Suurempi määrä arvattavia numeroita kasvattaa todennäköisyyttä osua yhteen numeroon. Tällöin kuitenkin vaaditaan myös useampia osumia voittojen ilmaantumiseen. Useampi osuma tuo kuitenkin aina myös hyvin mehukkaan voiton. Juuri siksi keno tulokset tänään ovatkin monelle jännittävää vaihtelua arjen keskellä. Moni ajattelee, että edellisellä kierroksella nähdyn numeron esiintymisen todennäköisyys on nyt alhaisempi. Numeron esiintyminen peräkkäisillä kierroksilla on kuitenkin yhtä todennäköistä, kuin minkä tahansa numeroyhdistelmän ilmestyminen, koska kenon RNG todella on sattumanvarainen. Moni ei myöskään valitsisi monia peräkkäisiä numeroita, vaikka arvonnassa on yhtä todennäköistä tulla valituksi peräkkäiset numerot kuin mikä tahansa muu numeroyhdistelmä.

Kenonumerot onnennumeroista

Moni valitsee kenonumerot omista onnennumeroista – esimerkiksi lasten tai puolison syntymäpäivistä tai muista itselle mieluisista numeroista. Se onkin aivan yhtä hyvä keino numeroiden valitsemiseen kuin satunnaiset numerotkin. Onnennumeroita kannattaakin monien mielestä käyttää aina, jos niiden käyttämisen aloittaa. Arvonnan osuminen onnennumeroihin nimittäin harmittaa, jos juuri kyseisessä pelissä ei käyttänytkään onnennumeroita. Omat onnennumerot ovat myös nopea keino pelata kenoa, koska ei tarvitse valita uusia numeroita jokaisella kierroksella. Onnennumerot voivat olla esimerkiksi oma tai läheisen syntymäpäivä tai muu tärkeä päivämäärä, kuten hääpäivä. Useat laittavat numeroiksi myös esimerkiksi perheenjäsenten iät.

Tietokoneen arpomat numerot

Hyvä vaihtoehto itse valituille numeroille on käyttää tietokoneen automaattisesti arpomia numeroita. Niiden suhteen on aivan yhtä suuri mahdollisuus voittaa kuin itse valittujen numeroidenkin, koska kenonumerot perustuvat aina sattumaan. Joka ikinen arvontakerta alkaa puhtaalta pöydältä, eikä edellinen arvonta vaikuta lainkaan käynnissä olevaan arvontaan. Tietokoneen arpomat kenonumerot ovat myös aivan yhtä puolueettomia, koska tietokoneen tai RNG:n arpomiin numeroihin ei voi vaikuttaa mitenkään ennalta. Tietokoneilla arvotut numerot ovat myös nopea vaihtoehto esimerkiksi hyvin kiireisille ihmisille. Tällöin ei tarvitse miettiä ja valita itse numeroita, vaan kenon ostaminen onnistuu hyvin nopeasti ja numeroihin sen tarkemmin paneutumatta. Tietokoneen arpoman kenolapun ehtii siis ostaa hyvin vaikkapa työpäivän lyhyen tauon aikana. Keno päiväarvonta tuokin mukavaa jännitystä työpäivän keskelle.

Kenonumeroiden todennäköisyydet

Mikäli kenopelissä arvottaisiin 20 voittonumeroa lukujen 1 ja 80 väliltä, tarkoittaisi se, että 25 % kenoruudukosta täyttyy voittavilla numeroilla. Se on hyvin paljon ja tällöin onkin erittäin todennäköistä osallistua voittavaan numeroon tai useampaan. Tällaisessa pelissä vaaditaan kuitenkin useampaa osumaa, jotta voitto tulisi. Vähempi määrä numeroita taas osuu epätodennäköisemmin, mutta osumia ei yleensä tarvita yhtä paljon. Toisin sanoen kenon niin sanottu kenotaso on sitä korkeampi, mitä enemmän numeroita valitsee. Pelin riski yleensä nousee myös tasoa nostaessa, mutta niin myös voittojen suuruus. Kannattaa siis harkita haluaako ennemmin epätodennäköisemmän, mutta suuremman voiton vai todennäköisemmän, mutta pienemmän osuman. Loistava vaihtoehto on myös ostaa kaksi kenoa. Keno päiväarvonta voi olla esimerkiksi tapa pelata useilla numeroilla ja ilta-arvonta taas vähemmillä numeroilla.

Keno voitonjako

Keno voitonjako tapahtuu kunkin pelivariaation mukaan. Tyypillisesti kenoissa on kiinteät voittoluokat ja voitonjako, mutta netistä voi löytyä myös progressiivisilla poteilla varustettuja kenopelejä. Kiinteidenkin kenojen voittopotit voivat vaihdella eri pelien välillä. Voittokerroin vaihtelee myös valittujen numeroiden määrän mukaan. Kenon numeroilla on yleensä suurin voittokerroin silloin kun on eniten valittuja numeroita ja eniten oikeita osumia. Esimerkiksi Veikkauksen Kenon 10 rastin pelin 10-oikein tuloksella on 200 000 -kertainen voittokerroin, kun taas kahden rastin pelin kahdella oikealla tuloksella on vain 7-kertainen voittokerroin. Keno voitonjako voi olla hieman monimutkainen asia, eikä sitä tarvitsekaan täysin ymmärtää. Voittokertoimia ei myöskään tarvitse muistaa ulkoa. Kenopelin pääidean ymmärtäminen tekee kuitenkin numeroiden tuloksien seuraamisen helpommaksi. Esimerkiksi Keno päiväarvonta ilmoittaa kuitenkin tulokset hyvin selkeästi, eikä niitä tarvitse osata tulkita itse sen kummemmin. Keno päiväarvonta tai kenopelien muut arvonnat ilmoittavat tulokset, jolloin ne voi joko tarkistaa kupongistaan tai nettipelistään. Netissä pelatessa oikeat numerot tarkastetaan automaattisesti, jolloin ei tarvitse itse käydä niitä lävitse. Tällöin voi vain tarkastaa tulokset ja oman voittosummansa. Keno numerot ja voitot ovat siis nopeimpia tarkastettavia usein juuri netin kautta.

Voittavimmat kenonumerot

Monia kiinnostaa, millä kenonumeroilla voitetaan useimmiten pääpotti. Niihin ei kuitenkaan kannata kiinnittää liikaa huomiota, sillä aivan yhtä todennäköistä on se, että niillä voitetaan uudelleen suuri potti kuin myös se, että aivan toisilla numeroilla voitetaan sama potti. Edellisillä suurvoiton tuoneilla kenonumeroilla ei siis ole mitään tekemistä sen kanssa, mitkä numerot voittavat seuraavassa arvonnassa. Edellisten voittonumeroiden käyttämisestä ei siis ole yhtään sen enempää hyötyä voiton tavoittelussa kuin minkä tahansa numeroiden käytössä. Kannattaa miettiä ennemmin kenoarvontojen eroja ja sitä kuinka monta numeroa kannattaa mihinkin arvontaan valita.

Kenonumerot – yhteenveto

Kenonumerot ovat siis täysin sattumanvaraisia, eikä kenoon ole olemassa mitään toimivia strategioita, kuten joihinkin peleihin. Tosin juuri satunnaisuus on monien mielestä kenon jännittävimpiä puolia. Esimerkiksi Keno päiväarvonta tai myöhempi illan arvonta tuovat jännitystä ja iloa monien päivään. Keno numerot ovat myös aina aivan yhtä todennäköisiä – tai epätodennäköisiä – voiton suhteen valitsipa mitkä numerot tahansa. Oikeat keno numerot tänään voivatkin olla jopa samat kuin eilen. Keno arvonta tarjoaa kuitenkin erilaisia kertoimia ja potteja pelistä riippuen.
Tietoja kirjailijasta